Tilbage til byportalen
                                        

Generelt om byen

Augustenborg ligger som en skjult perle i det kuperede landskab omkring Augustenborg Fjord. Kommer man ad vandvejen, møder man først den fredede Augustenborg Skov med de imponerende lindealléer, og i vandkanten ligger den historiske badeanstalt Badehusene, roklubbens klubhus samt slotsparken med Augustenborg Slot som kronen på værket. I bunden af fjorden finder man byen, havnen og naturreservatet Lillehav. De perfekte rammer for en hertugfamilie, men også for et samfund, som er født som hofby, men som i dag har sin egen identitet og har udviklet sig til et populært bosætnings- og turistområde i cykelafstand til Sønderborg (8 km til centrum). Med sine 3.288 indbyggere er Augustenborg ikke for stor og ikke for lille. Som turist vil man opleve augustenborgernes store imødekommenhed og hjælpsomhed – et smil og et “mojn” [ˈmʌjn], en hilsen der bruges både som “goddag” og “farvel”. Augustenborg er en by i rivende udvikling – her er over 40 foreninger med alt fra kunst, bevaring og historie til masser af idræt, ridning, sejlsport, revy, musik og vinterbadning. Midt i byen ligger et stort stadion samt topmoderne og “grønt” aktivitets- og kulturcenter. Byen har en stor skole med offentligt bibliotek og SFO. Se Byguiden.

Overnatning

Augustenborg kan tilbyde forskellige hyggelige overnatningsmuligheder. Kommer du til byen fra hovedvejen ligger Fjordhotellet på venstre hånd, inden du kører over dæmningen. Hotellet har egen restaurant og er smukt beliggende ned til fjorden og lystbådehavnen. Hotellet ligger i gåafstand til byen.

I Stavensbølgade ligger et lille hyggeligt Bed & Breakfast ved siden af et af byens pizzariaer.

Bed & Breakfast findes også på Storegade (ring 2076 6005 for at få flere oplysninger).

Der er to campingpladser i byen. Den ene ligger i forlængelse af lystbådehavnen, og den anden ligger i udkanten af byen med udsigt til fjorden og med kort afstand til badehusene. Se Byguiden.

Spisesteder

Fjordhotellets havnerestaurant byder på god dansk mad i hyggelige omgivelser med udsigt over havnen. Om sommeren sælger hotellet desuden vaffelis fra en isbod. Skal sulten stilles hurtigt, så er der rig mulighed for dette på byens grill/burgerbar, der har fremragende kinesiske retter, og på de to pizzeriaer. Se Byguiden.

Indkøb

Augustenborg har en god infrastruktur med hovedgade og butikstorv, hvor der er supermarked, købmand, apotek, blomsterbutik, bager, frisør, burgerbar, pizzeriaer, antikvariat osv. Se Byguiden.

Badehusene

Byens historiske badeanstalt – Badehusene – ligger smukt i skovkanten ved Augustenborg Fjord. Der er en lille sandstrand, en grill og en badebro, der om sommeren forlænges med 30 meter. Der er gode muligheder for omklædning og læ i badehusene. Er du i bil, kan du parkere ved indgangen til Augustenborg Skov eller ved campingpladsen og gå eller cykle resten af vejen gennem skoven. Der er ca. 10 minutters gang fra P-pladsen. Badehusene bruges meget af de lokale og campingpladsens gæster og er også populær blandt vinterbadere. Badehusene blev første gang nævnt i 1769, hvor svømning kom frem som en del af naturdyrkelsen. Stedet har haft stor betydning for mange og har fungeret som badeanstalt med over 10 store badehuse fordelt på to steder langs kysten. Da Augustenborg Slot i 1932 blev brugt som psykiatrisk hospital, blev badehusene også brugt af patienterne, hvorfor en del af badeområdet var afspærret med hegn. I dag arbejder en lille gruppe ildsjæle på at finde midler til en totalrenovering af badehusene, så de igen kan blive et af byens samlingspunkter. Se Byguiden.

Kunst

I 2009 flyttede kunstcenteret Augustiana ind i palæet i Augustenborg Slotspark. Siden har Augustenborg udviklet sig til en kunstnerby med mange tilbud til kunstinteresserede og ikke mindst de udøvende kunstnere. I dag er byen hjemsted for KunstVærket, som er åbne kunstnerværksteder i byens gamle rådhus, Louise Augustas Plads 1, hvor der arbejder cirka 50 kunstnere. Kunstværket holder altid åbent hus den sidste weekend i måneden fra kl. 11-16. Over for KunstVærket finder du KunstPunkt, der startede i december 2010 med 30 medlemmer. KunstPunkt er en kunstnersammenslutning og et udstillingssted for 200 kunstnere og de kunsthåndværkere, som holder til i det gamle posthus, Storegade 14. Der er gratis adgang til de fleste udstillinger i KunstPunkt. Takket være bl.a. Augustiana Kunstpark og Kunsthal er Augustenborg blevet en “kunstnerkoloni”, hvor kreative kræfter fra hele omegnen samles. Se Byguiden.

Historie

Hertugbyen Augustenborg blev grundlagt i 1651 af Hertug Ernst Günther, der giftede sig med sin kusine Auguste af Glücksborg, som han opkaldte byen efter. Siden var Augustenborg hjemsted for seks generationer af hertuger, der alle har sat deres præg på byen. Det nuværende slot blev opført i 1776 og er det største og mest helstøbte barokanlæg i Sønderjylland. Hertugfamilien flygtede i 1848 pga. 1. slesvigske krig og vendte aldrig tilbage til Augustenborg. I dag udgør byen et enestående kulturmiljø, der er vokset op omkring Augustenborg Slot som et ganske specielt mini-bysamfund – ikke en landsby – men en lille by af funktioner, handlende og håndværkere knyttet til hoffet. Bysamfundet opstod allerede i begyndelsen af 1700-tallet, men den centrale del – Storegade og Slotsallé – er i dag helt domineret af en række bygninger opført over en kort periode fra 1760’erne til 1800’erne. Husene har hver deres individualitet, men knytter alligevel stilistisk an til slottet, som er fra samme periode. Der er dermed tale om et totalmiljø af meget høj kvalitet og en karakter, som i Danmark har Slotsgade i Møgeltønder som eneste reelle slægtning. Den centrale del af slotsbyen er omfattet af en bevarende lokalplan. Ud over slotskomplekset er der på dette lille område 13 fredede og 29 bevaringsværdige bygninger. Især i Storegade danner de en næsten ubrudt række af meget fin karakter. Dominerende midt i denne række ligger ”Hofrådens Hus” (Storegade 11) som den største og mest markante bygning, skabt til hertugens hofråd og overinspektør. Denne bygning er fredet, men har desværre fået lov til at forfalde. I 2016 blev Hofrådens Hus købt af en selvejende institution, som arbejder på at sætte bygningen i stand. Mange af byens huse har stadig navn efter deres oprindelige beboere, Mundskænkens Hus, Postholderens Hus, Hofpræstens Hus, Ebelings Hus osv.

Hestesport

I første halvdel af 1800-tallet var fuldblodsmanien efterhånden nået fra England og til Europa, og her tog Hertug Christian August af Augustenborg den op. Hertugen havde på sine mange udenlandsrejser fattet særlig interesse for hestesporten og især fuldblodsracen. I 1820 arrangerede han de første galopløb i Danmark. I 1827 indviede hertugen en galopbane i nærheden af Augustenborg. Banens yderpunkter var Rumohrsgård og Ketting Kirke, og hele området var omkranset af bakket terræn med udsigt over Augustenborg Fjord. Dengang var der tale om den absolut største folkefest. Der kom primært alsinger, men også en række udenlandske gæster. Den hertugelige familie kørte fra Augustenborg Slot i pomp og pragt i flotte kareter trukket af fuldblodsheste. Galopstævnet varede i flere dage, og det var denne folkefest, der blev begyndelsen til det, som vi i dag forstår ved ringridning. Selve ringridningen foregik på markerne ved Augustenborg, hvor 300-400 ryttere dystede. Historier fortæller, at nærmest hele øen mødte op til denne fest. Der var farvestrålende, uniformslignende tøj med lanser og vimpler. Ringridningen er stadig en folkefest og kan i dag opleves i mange byer. Også i Augustenborg.

Augustenborg Slot

Det nuværende Augustenborg Slot stod færdigt i 1776 og var hovedsæde for den augustenborgske hertugslægt. Det er et af de største og smukkeste slotte i Danmark. Beliggenheden ud til Augustenborg Fjord og slotsparken understreger anlæggets skønhed og betydning. For til fulde at forstå og fornemme det storslåede anlæg, skal man starte i Slotsallés østlige ende. Her begynder den 1,5 km lange symmetriakse ned gennem slotsgården via havesalen, parken og lindealléen for at slutte ved fjorden for enden af skoven. I slottes nordlige fløj ligger slotskirken, som er et helstøbt eksempel på et fyrstekapel. Slotskirken fungerer i dag som sognekirke. I mere end 80 år har slottet fungeret som distriktspsykiatrisk, men i 2015 flyttede psykiatrien, og i dag huser slottet Landbrugsstyrelsen, der har igangsat en omfattende istandsættelse af hovedbygningen, som afsluttes i 2019. I slottets portbygning findes et minimuseum, som giver et godt indblik i hertugfamiliens historie. Udstillingen er åben hver dag, og der er gratis adgang. I juli, august og oktober afholdes der rundvisninger om slottet og byen. Klokketårnet er mødested for deltagere i den guidede rundvisning.

Augustenborg Slotspark

Augustenborg Slotspark ligger smukt og indbydende ned til den smalle Augustenborg Fjord. Der er fri adgang til parken, hvor der bl.a. afholdes koncerter. Her har været slotskoncerter med store navne som bl.a. Elton John, Eric Clapton og Bryan Adams, og parken har også dannet ramme om familiekoncerten En Søndag På Als med skovtursstemning og godt humør. Der er adgang til parken fra slottet og via Palævej, men også langs fjorden, hvor en smuk strandpromenade forbinder parken med havnen og byen.

Akser

Parken var oprindeligt et stramt aksefast haveanlæg med lave hække og parterrer, vaser, figurer, snorlige grusstier og en triumfbue. Siden blev parken omlagt til en romantisk have i engelsk stil og har mistet sit formelle præg og dermed også den vigtige markering af symmetriaksen gennem parken. En akse, der strækker sig 1,5 kilometer fra Slotsallé, gennem slotspladsen, slotsparken til lindealléen i skoven og slutter i skovkanten ved fjorden. Aksen opleves mest tydeligt fra den østlige ende af Slotsallé. Augustenborg Slotspark er beskrevet i det anerkendte fembindsværk Theorie der Gartenkunst af Christian Cay Lorenz Hirschfeld, som var professor ved universitetet i Kiel (1769). Hirschfelds beskrivelse og Nickels Wögens kort fra 1796 tegner et ret præcist billede af parken, som den så ud i slutningen af 1700-tallet med den formelle del nærmest slottet og dernæst lystskoven med alléerne.

I parken findes der mange bevaringsværdige træer. H.C. Andersens Lind var et af de smukkeste og ældste træer i parken. Her fandt H.C. Andersen skygge og inspiration til sine eventyr. Den verdensberømte eventyrdigter besøgte hertugparret flere gange. Se fortegnelsen over bevaringsværdige træer i slotsparken.

Den måtte det smukke træ give op for stormen midt i marts 2020. Der er nu kun en mindre stub tilbage. Fra bænken under træet kan man nyde udsigten over Augustenborg Fjord. 

Ishøjen

Nord for H.C. Andersens Lind ligger ishøjen, som oprindeligt var et fem meter dybt rum i jorden, der var bygget af store kampesten. Højen blev brugt til opbevaring af isblokke til husholdningen på Augustenborg Slot.

Augustiana Kunstpark & Kunsthal

I parkens nordvestlige del ligger Augustiana Kunstpark & Kunsthal. Denne del af parken er særlig smukt beliggende og bestemt et besøg værd. Til børnene er der en særlig overraskelse i form af en stor grøn Hulk, der har gemt sig i skovbrynet. Læs mere om åbningstider og aktuelle udstillinger på www.augustiana.dk.

Augustenborg Skov

Augustenborg Skov er en del af den barokhave, der lå vest for Augustenborg Slot i 1700-tallet. Et eksempel på dette er de tre lindealléer, som stadig findes i skoven. Følger man allé nr. 2 kommer man til De Tre Edsege, der i 1674 dannede ramme om et hemmeligt møde og en alliance mod rigets mægtigste mand. I skovens nordlige del ligger “Kaninsøen”, hvor der oprindeligt lå et lille tempel af træ med en kuppel båret af otte joniske søjler forbundet med gelænder med fastgjorte indvendige bænke. Templet stod på en lille ø i vandet, og en hvælvet bro førte derover. Kuplen var bemalet indvendigt med skyer som dannede en himmel. Øen ligger der endnu. I udkanten af den øvre skov ligger ligeledes Prins Æmils “filosofiske bolig” og palæet, hvor der oprindeligt lå en påfuglegård. I dag er Augustenborg Skov habitatområde for mange fugle, og skoven er udpeget til Natura 2000-område. Vegetationen er meget varieret med mange gamle træer og dødt ved, hvilket giver gode livsbetingelser for hulrugende fugle som korttået træløber, huldue, stor skallesluger og stor flagspætte, der alle kan træffes i skoven og parken. I skovbunden findes spiselige laksebær, som er en nordvestamerikansk hindbærart, der sandsynligvis stammer fra den gamle barokhave. Om foråret er skovbunden dækket af en rig flora af hvide og gule anemoner. Herudover rummer skoven tre høje, to skålsten og en historisk badeanstalt – Badehusene – der fungerer som byens strand.

Gåture og løberuter

Områdets smukke natur kan opleves f.eks. via Augustenborgstien, der forbinder flere naturområder omkring Augustenborg. Stien er ca. 7 kilometer lang og starter ved Augustenborg Slot, hvor du først går igennem slotsparken og skoven. Derefter fortsætter ruten langs fjorden og slutter i det smukke naturområde ved Mjang Dam. Lillehav og den inderste del af Augustenborg Fjord er vildtreservat. I vinterhalvåret kan du opleve store flokke af troldænder, taffelænder og enkelte bjergænder. Hvis du har medbragt løbetøjet, så kan du finde masser af inspiration til dejlige ture på den lokale løbeklubs hjemmeside. Her er forslag til “Lange ruter”, “Korte ruter” eller “Interval”. Og mange af ruterne er også velegnede som inspiration til en dejlig gåtur.

Augustenborg Havn

I bunden af Augustenborg Fjord ligger havnen. I tidligere tider var der stor aktivitet, når der foregik lastning og losning af korn, træ og æbler. I dag er havnen præget af de store silobygninger, der anvendes til korn og foderstof, men også af de mange lystsejlere, som holder til på havnen. Her finder vi også den hyggelige Augustenborg Sejlklub. På den anden side af fjorden ligger Augustenborg Yachthavn. Her er der mange gode faciliteter for de mange sejlende turister, der besøger byen hvert år, bl.a. egen skov med hyggelig grillplads og legeplads til børnene. Yachthavnen har desuden eget værft og campingplads med udsigt til fjorden og Augustenborg Slot. Se Byguiden.
Udviklet i samarbejde med Hertugbyens Udviklingsforum