Generelt om byen
Overnatning
Augustenborg kan tilbyde forskellige hyggelige overnatningsmuligheder. Kommer du til byen fra hovedvejen ligger Fjordhotellet på venstre hånd, inden du kører over dæmningen. Hotellet har egen restaurant og er smukt beliggende ned til fjorden og lystbådehavnen. Hotellet ligger i gåafstand til byen.
I Stavensbølgade ligger et lille hyggeligt Bed & Breakfast ved siden af et af byens pizzariaer.
Bed & Breakfast findes også på Storegade (ring 2076 6005 for at få flere oplysninger).
Der er to campingpladser i byen. Den ene ligger i forlængelse af lystbådehavnen, og den anden ligger i udkanten af byen med udsigt til fjorden og med kort afstand til badehusene. Se Byguiden.
Spisesteder
Indkøb
Badehusene
Kunst
I 2009 flyttede kunstcenteret Augustiana ind i palæet i Augustenborg Slotspark. Siden har Augustenborg udviklet sig til en kunstnerby med mange tilbud til kunstinteresserede og ikke mindst de udøvende kunstnere. I dag er byen hjemsted for KunstVærket, som er åbne kunstnerværksteder i byens gamle rådhus, Louise Augustas Plads 1, hvor der arbejder cirka 50 kunstnere. Kunstværket holder altid åbent hus den sidste weekend i måneden fra kl. 11-16. Over for KunstVærket finder du KunstPunkt, der startede i december 2010 med 30 medlemmer. KunstPunkt er en kunstnersammenslutning og et udstillingssted for 200 kunstnere og de kunsthåndværkere, som holder til i det gamle posthus, Storegade 14. Der er gratis adgang til de fleste udstillinger i KunstPunkt. Takket være bl.a. Augustiana Kunstpark og Kunsthal er Augustenborg blevet en “kunstnerkoloni”, hvor kreative kræfter fra hele omegnen samles. Se Byguiden.
Historie
Hestesport
Augustenborg Slot
Augustenborg Slotspark
Augustenborg Slotspark ligger smukt og indbydende ned til den smalle Augustenborg Fjord. Der er fri adgang til parken, hvor der bl.a. afholdes koncerter. Her har været slotskoncerter med store navne som bl.a. Elton John, Eric Clapton og Bryan Adams, og parken har også dannet ramme om familiekoncerten En Søndag På Als med skovtursstemning og godt humør. Der er adgang til parken fra slottet og via Palævej, men også langs fjorden, hvor en smuk strandpromenade forbinder parken med havnen og byen.
Akser
Parken var oprindeligt et stramt aksefast haveanlæg med lave hække og parterrer, vaser, figurer, snorlige grusstier og en triumfbue. Siden blev parken omlagt til en romantisk have i engelsk stil og har mistet sit formelle præg og dermed også den vigtige markering af symmetriaksen gennem parken. En akse, der strækker sig 1,5 kilometer fra Slotsallé, gennem slotspladsen, slotsparken til lindealléen i skoven og slutter i skovkanten ved fjorden. Aksen opleves mest tydeligt fra den østlige ende af Slotsallé. Augustenborg Slotspark er beskrevet i det anerkendte fembindsværk Theorie der Gartenkunst af Christian Cay Lorenz Hirschfeld, som var professor ved universitetet i Kiel (1769). Hirschfelds beskrivelse og Nickels Wögens kort fra 1796 tegner et ret præcist billede af parken, som den så ud i slutningen af 1700-tallet med den formelle del nærmest slottet og dernæst lystskoven med alléerne.
I parken findes der mange bevaringsværdige træer. H.C. Andersens Lind var et af de smukkeste og ældste træer i parken. Her fandt H.C. Andersen skygge og inspiration til sine eventyr. Den verdensberømte eventyrdigter besøgte hertugparret flere gange. Se fortegnelsen over bevaringsværdige træer i slotsparken.
Den måtte det smukke træ give op for stormen midt i marts 2020. Der er nu kun en mindre stub tilbage. Fra bænken under træet kan man nyde udsigten over Augustenborg Fjord.
Ishøjen
Nord for H.C. Andersens Lind ligger ishøjen, som oprindeligt var et fem meter dybt rum i jorden, der var bygget af store kampesten. Højen blev brugt til opbevaring af isblokke til husholdningen på Augustenborg Slot.
Augustiana Kunstpark & Kunsthal
I parkens nordvestlige del ligger Augustiana Kunstpark & Kunsthal. Denne del af parken er særlig smukt beliggende og bestemt et besøg værd. Til børnene er der en særlig overraskelse i form af en stor grøn Hulk, der har gemt sig i skovbrynet. Læs mere om åbningstider og aktuelle udstillinger på www.augustiana.dk.